4. Uluslararası Işık ve Işık Temelli Teknolojiler Konferansı (ICLLT-2024) Başarıyla Gerçekleştirildi
20 Mayıs 2024 | 15:22

Gazi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Fotonik Bölümü ve Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, ışık biliminin duayenlerinin buluşma noktası haline gelen 4. Uluslararası Işık ve Işık Temelli Teknolojiler Konferansı (ICLLT-2024), 16-18 Mayıs 2024 tarihleri arasında UNESCO'nun desteğiyle ve geniş bir katılımla gerçekleştirildi. UNESCO, 2017'de 16 Mayıs'ı "Uluslararası Işık Günü" olarak ilan ederek ışığın evrensel dilini kutlamaya başladı. O tarihten bu yana, dördüncüsünü düzenlediğimiz konferansımıza aralıksız destek veriyor. UNESCO'nun sağladığı bu sürekli destek, konferansımızın uluslararası boyutunu güçlendirerek bilimsel ve teknolojik gelişmelere ışık tutmaya devam ediyor.

Konferansımız Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan Açılış Töreni ile başladı. Açılışa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, UNESCO Türkiye Genel Sekreteri Dr. Esra Hatipoğlu, Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Özçelik, Genel Sekreter Mehmet Ali Özkan, rektör danışmanları, dekanlar, müdürler, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Işık bilimi alanındaki güncel konuları ve gelişmeleri ele alan konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Süleyman Özçelik, düzenlenen etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Konferansın Üniversitemiz ve bilim dünyası açısından önemine işaret eden Özçelik, şunları söyledi: “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ışık, yeni ve heyecan verici yollarla kullanılmaya başlamıştır. Işık bazlı teknolojiler, tıp, iletişim, üretim ve enerji gibi birçok farklı alanda devrimler yaratmaktadır. Bu konferansta, dünyanın önde gelen bilim insanları ve mühendisleri ışık bazlı teknolojilerin en son gelişmelerini anlatacak ve bu alanın gelecekteki potansiyelini bizlere sunacaklardır. Konuşmacılarımız, lazerler, optik fiberler, biyofotonik, güneş enerjisi ve aydınlatma teknolojileri gibi birçok konu başlığı altında sunumlar yapacak ve ışık bazlı teknolojilerin nasıl daha iyi bir dünya inşa etmemize yardımcı olabileceğini bizlere göstereceklerdir.”

Prof. Dr. Süleyman Özçelik’in konuşmasının ardından UNESCO Türkiye Genel Sekreteri Dr. Esra Hatipoğlu, 16 Mayıs'ın "Uluslararası Işık Günü" olarak ilan edilmesinde UNESCO'nun rolünü anlattı ve ışık biliminin gelişmesi için uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Gazi Üniversitesinin bir araştırma üniversitesi olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün, alanında uzman kişileri konuk ettiğimiz konferansımız ile 21. yüzyılın öncü bilimi olarak gösterilen, ülkemizin öncelikli alanları içerisinde yer alan Optik-Fotonik Bilimiyle ilgilenen uluslararası arenada saygın konuşmacıları ağırlıyoruz.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Kaliteyi merkez alan, yenilikçi, katma değeri yüksek, insan hayatına dokunan çalışmaları ve projeleri ile bilim ve teknoloji alanında pek çok değişimi hayata geçiren ve bizleri her zaman daha iyiye yönlendiren çok değerli meslektaşlarım, mesai arkadaşlarım ve siz saygıdeğer katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. Özellikle bu konferansın düzenlenmesinde büyük emeği olan, yıllarını fotonik bilimi üzerine yaptığı çalışmalara adamış, üniversitemizin kıymetli hocalarından, Fotonik Bölümü Kurucusu ve Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Sayın Prof. Dr. Süleyman Özçelik’e, düzenleme komitesine ve değerli ekibine emeklerinden dolayı üniversitemiz adına ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu günü Uluslararası Işık Günü ilan eden ve üniversitemizde dört kez düzenlenen konferansımıza maddi ve manevi destek sağlayan Unesco Türk Milli Komitesine teşekkür ediyorum.”

Konferansın ikinci gününde, ulusal ve uluslararası düzeyden 40'dan fazla konuşmacı, ışık bilimi ve teknolojisinin farklı alanlarını kapsayan sunumlar yaptı. Sunumlar, aynı anda üç farklı salonda gerçekleşti ve katılımcılar ilgilendikleri sunumlara katılma imkanı buldu. Yoğun sunum programının yanı sıra, katılımcılar firmaların (ASENTEK, Mikro-Tasarım, Gazi TTO, Nanografi, Fizik Müh. Odası, Poloptech) açtığı stantları ziyaret ederek ürün ve hizmetler hakkında bilgi aldılar. Konferans süresince, Gazi Üniversitesi Optik ve Fotonik Topluluğu da stant açtı. Topluluk üyeleri öğrencilerimiz, ışık bilimi ve teknolojisi ile ilgili çalışmalarını ve etkinliklerini katılımcılara tanıttı. Gazi OPS standında, Topluluk akademik danışmanı Nihan Akın Sönmez, konferansın ana konuşmacılarından Optica Başkanı Gerd Leuchs ile yaptığı görüşmede topluluğun Optica'ya öğrenci topluluğu olarak katılım sürecini sordu ve bu konudaki isteklerini iletti. Leuchs'un Gazi OPS'nin Optica'ya öğrenci topluluğu olarak katılmasına dair olumlu geri dönüşleri topluluk üyelerini de heyecanlandırdı.

Son gün, katılımcılar için Gazi Üniversitesi Fotonik Laboratuvarları'na bir gezi düzenlendi ve ardından Ankara'nın tarihi ve kültürel yerleri gezildi. Kapanış seremonisinde en iyi ilk üç poster ve en iyi ilk üç öğrenci konuşması ödüllendirilerek katılımcıların başarıları taçlandırıldı.

Gazi Üniversitesi Fotonik Bölümü olarak, konferansımıza katkıda bulunan tüm katılımcılara, konuşmacılara ve destekleyen kuruluşlara teşekkür ederiz.

Gelecek yıl düzenlenecek olan ICLLT-2025'te yeniden bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Konferans ile ilgili ayrıntılı bilgiye web sayfasından https://icllt-4.gazi.edu.tr ulaşabilirsiniz.

icllt-4-1
background image