Merkezimizde Geliştirilen, Ülkemizin İlk Uzay Kalifiye Milli ve Yerli Güneş Hücresi KILIÇSAT Uydusuyla Yörüngede
17 Nisan 2023 | 15:46

Prof. Dr. Süleyman Özçelik yürütücülüğünde, Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen proje kapsamında geliştirilen ülkemizin ilk uzay kalifiye milli ve yerli güneş hücresi (GZ PV) uzayda tarihçe kazanmak üzere, deneysel yük olarak, KILIÇSAT uydusunda takıldı. 15 Nisan 2023 tarihinde İMECE uydusuyla aynı platformda uzaya fırlatılan KILIÇSAT, 500 km yükseklikteki yörüngede (LEO) görev yerine başarıyla ulaştı ve süreklilikle sinyal göndermeye başladı.

Uzayda tarihçe kazanarak ülkemizi uzay kalifiye güneş hücresi kapsamında yurtdışı bağımlılıktan kurtaracak uzay kalifiye güneş hücresi ile yerli ve milli uzay teknolojilerinin gelişimine bir ürünle katkı sağlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı (SBB) destekleriyle 2016 yılında başladığımız ve İMECE uydusunda tarihçe kazanması hedeflenen milli güneş hücrelerimizin yeryüzü uzay kalifikasyon testleri bu uydunun yörüngesi (700 km) dikkate alınarak gerçekleştirildi. Uzay kalifiye panel üretimleri TÜBİTAK MAM tarafından gerçekleştirilen hücremizin uzayda tarihçe kazanması için KILIÇSAT uydusuyla uzaya gönderilmesine karar verildi.

KILIÇSAT Küp Uydusu, milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlamak hedefiyle SSB - Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde GUMUSH AeroSpace tarafından üretildi.

Uydunun geliştirilmesi konsorsiyumunda GUMUSH AeroSpace, Aselsan, Meteksan Savunma ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi yer aldı.

Gazi Fotonik’te yürütülen projede Prof. Dr. Süleyman Özçelik, Prof. Dr. Saime Şebnem Aydın, Prof. Dr. Mustafa Kemal Öztürk, Doç. Dr. Nihan Akın Sönmez, Doç. Dr. Tarık Asar, Doç. Dr. Yunus Özen, Dr. Tuğçe Ataşer  ve Dr. Tunç Sertel görev yaptı.

kılıçsat-1-1

kılıçsat-2-1

kılıçsat-3-1

 

background image