Fotonik Araştırma ve Uygulama Merkezi Önemli Başarılara İmza Atıyor
12 Mayıs 2017 | 12:25

https://gazi.edu.tr/posts/view/title/fotonik-arastirma-ve-uygulama-merkezi-onemli-basarilara-imza-atiyor-97942

Fotonik Araştırma ve Uygulama Merkezi Önemli Başarılara İmza Atıyor

Gazi, ODTÜ ve Bilkent üniversitesi araştırmacıları yüzde yüz yerli imkânlarla akıllı kızılötesi kamera geliştirdi

Gazi Üniversitesi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Özçelik, gerçekleştirilen milli projeler ve Gazi Üniversitesinde konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Özçelik, insan gözünün göremediği yakın kızılötesi dalga boylarında çalışan yeni kameraların uçaklarda kullanılmasıyla birlikte sis nedeniyle uçak seferlerinin iptalinin tarihe karışacağını belirterek, “Yeni nesil kameralar, cam dışından ve 15 kilometre uzaktan da net görüntü alabildiğinden uçak içlerine de takılabilecek, böylece uçuş güvenliği daha da artacak” dedi.

Prof. Dr. Süleyman Özçelik, tamamen milli olarak geliştirilen yeni nesil akıllı kızılötesi kameraların temel malzemesi olan yarı iletken kristallerin Gazi Fotonik’te geliştirildiğini söyledi. Aygıt fabrikasyonunun bilimsel işbirliği kapsamında Bilkent-NANOTAM tarafından gerçekleştirildiğini ve ODTÜ araştırmacılarının geliştirdiği söyleyen Özçelik, okuma devresi ile birleştirilerek kızılötesi kameranın bütünleştirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Özçelik, “Yürütülen Kalkınma Bakanlığı destekli ‘Fotonik Araştırma Merkezi’ isimli projenin bir iş paketi olan ve NANOTAM işbirliği ile geliştirilen, bir prototipi Gazi Fotonik’te bulunan kızılötesi kamera uzay, havacılık, savunma, güvenlik, sağlık ve ulaşım alanlarında kullanılabilecektir” dedi.

Merkez Müdürü Süleyman Özçelik, dedektör geliştirilmesiyle ilgili işbirliği kapsamında, nitelikli araştırmacı yetiştirme hedefine yönelik, Tarık Asar tarafından bir doktora tezinin tamamlandığını belirtti. Özçelik, ulaşılan bu başarının farklı üniversitelerde kamu destekleriyle kurulan araştırma merkezlerinin bilimsel işbirliklerinin önemini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Süleyman Özçelik, Gazi Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezinin kendi yürütücülüğünde Prof. Dr. Mehmet Kasap, Prof. Dr. Mehmet Çakmak, Prof. Dr. Tofig Memmedli, Dr. Şebnem Çetin ve Uzm. Tarık Asar’dan oluşan ekiple Türkiye’de bir ilke daha imza attıklarını ifade etti. Özçelik, termal kamera gibi kızılötesi görüntüleme sistemlerinin germanyumdan üretilen mercek kristallerini yüksek kalitede büyütme başarısını gösterdiklerinin altını çizdi. Süleyman Özçelik, sivil ve savunma sistemleri için kritik malzemeler kapsamında olan germanyum tek-kristallerinin 102 mm çapında Gazi Fotonik’te üretilebildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Özçelik, “Kalkınma Bakanlığı desteği ile kurulan Czochralski kristal büyütme sistemiyle ‘kızılötesi uygulamalar için germanyum tek-kristali geliştirilmesi’ kapsamlı ASELSAN tarafından Ar-Ge desteği sağlanarak üretilen kristallerden geliştirilen mercekler, ASELSAN tarafından gece görüş sistemlerinde kullanılarak mükemmel görüntü elde ediliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Özçelik, Türkiye’nin tüm büyüklüklerde kızılötesi mercek ihtiyacının karşılanabilmesi için büyük çaplı (300 mm) kristallere ve bunu geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Özçelik, bu kapsamda Gazi Fotonik’in, büyük çaplı germanyum ve elektro-optik aygıtların koruyucu kubbesi olarak kullanılabilen safir kristallerinin yerli imkânlarla geliştirilmesi için Ar-Ge projesi hazırlıklarının sürdürüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Süleyman Özçelik son olarak şunları söyledi: “Ürettiğimiz germanyum kristallerini ve sahip olduğumuz MBE kristal büyütme sistemini kullanarak, uzay teknolojisinde de kullanılabilecek çok eklemli güneş hücrelerini tamamen yerli ürün olarak geliştirebildik, tamamlanan bir San-Tez projesi kapsamında bir ilk olarak konsantre  fotovoltaik modül (CPV) prototipini üretiyoruz”

Nisan 2014

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Çağla Gül Tuncer / Mehmet Aytekin

 

background image